Handmade & Gorgeous

Kézműves sajtos reggel(i)

cheese, please!

2016. november 26. - Handmade and Gorgeous

Második sajthét lévén szombat reggel újra felkerestük a barátommal kedvenc piacunkat egy kis finom házi sajt reményében � Kíváncsiak vagytok, mire esett most a választásunk?

 

A MOM Biopiacon jártunk, amelynek már csak a hangulata is olyan megnyugtató: egyrészről a sok igazi zöldség és gyümölcs, illatos pékáruk, biokészítmények a környék termelőitől, másrészről az egészséges finomságokért sorban álló fiatal párok, nénik és bácsi, kisgyermekes szülők nyüzsgése… �

Az előző sajthét alkalmával egy tiszajenői sajtkészítőtől vásároltunk snidlinges kecskesajtot – aki még nem olvasta, de kíváncsi a házi sajtok iránti rajongásom okára, és kecskesajt-kóstolásunk tapasztalataira, ide kattintva olvashatja: http://handmadeandgorgeous.blog.hu/2016/10/21/sajt_szivvel-lelekkel -, ezért most egészen más ízvilágot szerettünk volna kipróbálni és bemutatni. �

A Galgafarm sajtjai közül választottunk tehéntejből készült érlelt füstölt sajtot. A farmot 1992-ben alapították, és az ország első organikus gazdálkodást folytató szövetkezeteként tartja számon magát. Tehén- és kecsketejből készült termékeik mellett pékárukat és füstölt húsárukat is készítenek, melyek mind ellenőrzött biotermékek.


jessz.jpg

Hazaérve egyből megkóstoltuk egy kis paradicsom és bagett kíséretében. A sajt könnyen vágható, karakteres, de nem túl erős ízű. Felülete aprón lyukacsos, a külseje kérges, ami a sós vízzel való kezelésnek köszönhető. Illatát már a sajtkorongból történő vágáskor megéreztük. �  Az érlelt sajtokról érdemes tudni, hogy legalább három hónapon át érlelődik pincében, hogy kialakuljon a jellegzetes karaktere. [1]

Nem volt könnyű a választás, de szerintem jól sikerült, mindkettőnknek nagyon ízlik. Lehet, hogy sokan nem gondolnátok, és igen, biztos a tudat is benne van, de szerintem érezhető a különbség a bolti érlelt sajtok és a biopiacon vásárolt sajt között � Azt sajnálom csupán, hogy a hosszú sor miatt nem volt időnk beszélgetni a sajtot áruló hölggyel a sajtok különlegességéről és a farmról. De mint ahogy anyukámtól tanultam: „a könyvtárból azt a könyvet érdemes kölcsönözni, amelyik a leghasználtabbnak tűnik”, szerintem pedig ott érdemes sajtot venni, ahol hosszú sor áll. �

Sajtvásárláskor még mindig rádöbbenek, hogy milyen határtalanul széles választék áll rendelkezésünkre a különböző ízű, illatú, formájú, színű és állagú sajtokból, így történt most is. (Erről is írtam már korábban, a linkre kattintva ezt a posztot is olvashatjátok: http://handmadeandgorgeous.blog.hu/2016/10/18/camambert_feta_parmezan). Sajnos a sajthét lassan a végéhez közeledik, de biztosíthatlak titeket arról, további sajtos kalandjaimat ezután is olvashatjátok �

Dóri

 

[1] http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130304-erlelt-sajtok.html

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeandgorgeous.blog.hu/api/trackback/id/tr212000114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása