A kézműves sörök eredete
A kézműves sörgyártás válasz a sörgyártó nagyvállalatok termékeire (SABMiller, Bra Union). Kézműves, mert úgynevezett manufaktúrákban készül, melyeknek mérete különböző (ilyen értelemben sok belga apátság is kézművesként árusíthatná az általuk készített söröket).
A kézműves nem új jelenség, kisebb főzdék, családi vállalkozások USA-ban és Nyugat- Európában mindig is állítottak elő kis mennyiségben csak rájuk jellemző, elsősorban helyben értékesített söröket. Amerikában ezeket például Micro Brewery-nek nevezik. Sokszor egy-egy vendéglátó ipari egység készíti el saját sörét és kínálja azt értékesítésre.
Az elmúlt évek „sörforradalma” és a kézműves sörök egyre népszerűbbé válása piacot nyitott kisebb, korábban sörfőzéssel nem foglalkozó vállalkozások előtt. Sörforradalomról azóta beszélhetünk, mióta szélesebb körökhöz is eljutottak az eddig számukra ismeretlen stílusú és ízvilágú – esetleg épp különlegességük miatt csak bizonyos rétegek által kedvelt– sörök.
Vannak olyan vállalkozások is, mint például a Brewdog (skót), amely hosszú távú stratégiát valósított meg és pontosan kidolgozott üzleti modellel rendelkezik, így termékeik úgynevezett kézműves színvonalon és a kézműves termékek iránt elkötelezett vásárlók elvárásainak megfelelően fejlesztették. Mára a világ számos részén –saját értékesítési láncon keresztül– kínálják termékeiket. Felvetődik a kérdés, hogy ilyen értelemben a Brewdog kézművesnek számít-e. Ez nézőpont kérdése, de nem szabad elfelejteni, hogy ők saját termékeket gyártanak, kézműves sörfesztiválokon jelennek meg, továbbá saját bároknak kínálják termékeiket.
Mi a helyzet Magyarországon?
Itthon egy- két vidéki sörfőző szakemberrel találkozhatunk, akik saját vállalkozásba kezdtek, mint például a Fóti sörfőzde, a Szent András sörfőzde, vagy a Zirci Apátsági Manufaktúra (amely belga mintára jött létre).
Előfordulnak olyan főzdék is, amelyek sörkedvelők által jöttek létre. Ők autodidakta módon tanulták ki a „szakmát” és befektetőkkel karöltve hozták létre saját főzdéjüket. Ilyen például a Hedon vagy a Kaltenecker Magyarországon. Ezek jellemzően kisüzemi vállalkozások.
Nem elhanyagolhatóak a gerilla, azaz vándor sörfőzők (sörfőzdék) sem, melyek más kisüzemi főzdék infrastruktúráját felhasználva hozzák létre saját termékeiket, mint például a Rothbeer Brewery.
A világon, főleg Európában számos nagyobb, de alapvetően magántulajdonban lévő kézműves sörfőzdékről beszélhetnénk még, de egyelőre elégedjünk meg azzal, amelyeket itthon fogyaszthatunk, elérhető áron.
A következőkben szó lesz majd arról, hogy milyen komlófajtákból készítik jellemzően a kézműves söröket, és természetesen arról is beszélhetünk, hogy hol érdemes őket megkóstolni :) ;)
További sörörömökben gazdag hetet Mindenkinek! :)
Athina