Handmade & Gorgeous

Nem élet az élet csokoládé nélkül.

2016. október 03. - Handmade and Gorgeous

A sörök után édesebb vizekre evezve...

Ha egyetértesz a címben található kijelentéssel, akkor blogunk a héten kedvezni fog Neked!

Kövess minket és tudj meg többet kedvenc édességedről! :)

Eredet

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy a csokoládé alapanyaga a kakaóbab, azonban menjünk vissza egy kicsit a történelembe, és nézzük meg, honnan is indult el a térhódítása ennek a mennyei édességnek!

A kakaóbab a forró égövben található területeken, az egyenlítő mentén terem. Tudományos neve Theobroma cacao, azaz az istenek eledele. Már Kolombus Kristóf is kóstolta a kakaóbabból készült italt Guanja szigetén, de a kakaó valódi felfedezőjének Hernán Cortés, spanyol hadvezért tekintik. Cortés a 16. század elején Mexikóban járt, ahol megkínálták az italból, és ennek következtében felismerte a kakaó azon élettani hatásait, amelyek hasznosnak bizonyultak, mint például az éberség, frissesség. Felismerve a termésben rejlő potenciált, a hadvezér kakaóbabot szállított az európai kontinensre, így indulhatott el a kakaó terjedése Európában. Kezdetben italként fogyasztották a csokoládét, később pedig megjelentek az első bonbonok, amelyek az arisztokrácia körében presztizsterméknek számítottak.

A kakaó útja a termőföldtől asztalunkig

A kakaó rögös útja a kakaófa termésének szüretelésével veszi kezdetét, amely május és október hónapban esedékes. Ezt követően a gyümölcsökből kiszedik a gyümölcshúst és a kakaóbabokat, ezeket kb. 6 napig érlelik, majd kiszárítják (optimális esetben természetes úton).  A szárított babok osztályozása és pörkölése nagyon fontos pontja a folyamatnak, ez alapvetően meghatározza a kakaó ízét. A következő lépés a babok összezúzás és a magok kinyerése, amelyeket később apróra őrölnek, így kakaófolyadékot kapnak. A folyadékot ezután lehűtik, és ebből születik meg a kakaómassza. A folyamat innentől végterméktől függően eltérő irányokat vehet, ha csokoládé elkészítése a cél, akkor kakaóvaj segítségével finomítják a masszát tovább.

Ez csak egy kis ízelítő a csokoládék világából. Ha szeretnétek többet megtudni a kézműves csokoládékról és azokról a budapesti helyekről, ahol mennyei bonbonokat és forrócsokoládékat fogyaszthattok, akkor tartsatok velem a továbbiakban is!

’Édes’ hetet kívánok mindenkinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeandgorgeous.blog.hu/api/trackback/id/tr4411764273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása