Handmade & Gorgeous

Karácsonyi sütikörkép

3 egyszerű finomság Eszti konyhájából :)

2016. december 02. - Handmade and Gorgeous

Már javában tart az adventi időszak, ha pedig már te is azon töröd a fejed, hogy az elmaradhatatlan bejgli mellett milyen desszert kerüljön még a karácsonyi asztalra, akkor most megosztok veled 3 isteni receptet, amivel garantált lesz a siker! ;)

I. Madeleine – aprócska bájos kagylók

Ez az omlós, francia vendégváró teasütemény első látásra kifejezetten bonyolult, nagy odafigyelést igénylő desszertnek tűnhet, ám a hozzávalók teljesen hétköznapiak. Tulajdonképpen az alaprecept egy hagyományos egyensúly-tészta, csak ezúttal olvadt vajjal készül.

Higgyétek el, nincs ennél egyszerűbb, takarékosabb, ízletesebb süti. Na és persze a látvány sem utolsó! :)

Története:

A legenda úgy tartja, hogy a sütemény Lotaringiából, Stanislaw Leszczynski herceg otthonából származik, aki vejét, XV. Lajost látta vendégül. A pazar lakoma vége felé azonban a konyhán vita támadt, és a feldühödött szakács se szó se beszéd elment, a desszert pedig még nem készült el. A katasztrófát végül az egyik leleményes szobalány, Madeleine Paulmier hárította el, aki egy - a nagymamájától tanult - aprósüteményt készített, és ezt kínálták a királyi vendégnek. A király hitvesének, a házigazda lányának annyira ízlett a sütemény, hogy a madeleine hamar népszerű finomsággá vált Versailles-ban is. Ekkor azonban a tartalom mellé még hiányzott a tökéletes forma, amit a sütemény csak a XIX. század elején nyert el, Jean Avice híres cukrászmesternek köszönhetően. A madeleine népszerű sütemény lett Párizsban, de a Lotaringiába utazók is gyakran találkozhattak vele, főleg a pályaudvarokon, ahol az árusok nagy kosarakból kínálták süteményeiket. (Még több érdekesség: mindmegette.hu)

Elronthatatlan, bögrés almás-fahéjas madeleine 

Hozzávalók (kb. 30 db-hoz):

1 bögre= 350 ml

  • fél bögre olvasztott vaj
  • 2/3 bögre cukor (fele-fele arányban barna és kristály cukor) + 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • vanília
  • 1 bögre liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 bögre finomra reszelt alma
  • 2 kk fahéj
  • csipet só

Elkészítés:

  1. Mikrőban olvaszd fel a vajat, majd tedd félre hűlni.
  2. Robotgép segítségével keverd habosra a tojást a cukorral, a vaníliával és a csipet sóval. Ezután csurgasd bele a kihűlt vajat is.
  3. Szitáld hozzá a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, majd forgasd hozzá a reszelt almát.
  4. Pihentesd a masszát hideg helyen legalább 1 órát. Ezalatt kicsit besűrűsödik, és így lesz tökéletes az állaga! :) 
  5. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, adagold a hideg masszát a madeleine formákba (ha szilikon formád van, akkor nem szükséges kivajazni) és süsd 10-15 percig.
  6. Hagyd a formában kihűlni, és már tálalhatod is!

madl.png

II. Kuglóf – egy igazi klasszikus

A kuglóf egy édes, magasra sülő, kerek, tartalmas kalácsféle, amely hagyományosan élesztővel, sok tojással és vajjal készül. Ahhoz pedig, hogy tökéletesen átsüljön, olyan sütőforma szükséges, amelynek a közepén egy „kis kémény” található.

Ma már a sütőporral készülő, egyszerűbb kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába, de szerintem semmivel sem lehet felülmúlni az eredeti élesztős verziót, így elkészítése megéri a picivel nagyobb időráfordítást! :)

Története:

A kuglóf a 19. század végi, 20. század eleji polgári konyhák klasszikusaként vonult be a gasztronómia történetébe. Valódi státusszimbólummá vált a „boldog békeidők” uzsonnaasztalain. Eredete azonban egészen az ókori római konyhákhoz nyúlik vissza, ami az európai nyelvekben elterjedt elnevezésében is megmutatkozik. A magyar kuglóf vagy a francia kouglof igencsak hasonlóan csengő szavak, de nem sokban különbözik tőlük a német Gugelhupf sem, amely vélhetően a magyar nyelvbe átkerült elnevezés forrása lehetett. Azonban mindegyik a latin cuculla (csuklya, kapucni jelentésű) szóra vezethető vissza.

Nem nehéz tehát kikövetkeztetni, hogy az egykor cserépedényben, ma már fém vagy szilikon sütőformákban sült kalácsféle az alakjáról kapta nevét. A hupf pedig nem más, mint a „Hefe” (élesztő) egy verziója. (Még több info: mindmegette.hu)

Osztrák csupa-csokis kuglóf

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg kelt tészta süteményliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • vanília
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék:

  • 7 dkg étcsokoládé (legalább 60%os kakaótartalmú)
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2,5 dkg porcukor

+ tipp: ha szereted, durvára vágott diót is tehetsz bele

Elkészítés:

  1. Futtasd fel az élesztőt langyos tejben 1tk liszt és 2-3 tk cukor hozzáadásával.
  2. Közben a maradék lisztet szitáld egy tálba, majd add hozzá az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliát, majd a tojást és a sót is.
  3. Végül tedd hozzá a felfutott élesztőt és alaposan dolgozd ki. (Tuti tipp: a kenyérsütőgép dagasztó funkciója csodákra képes). Letakarva, meleg helyen 1 órát hagyd kelni a tésztát, onnan tudod, hogy már jó, ha a duplájára kelt a tészta.
  4. A töltelékhez olvaszd fel a csokit a vajjal, a porcukorral és a kakaóporral együtt.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd kb. 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra. Kend meg a töltelékkel, szórd meg dióval, és tekerd fel szorosan.
  6. A tekercset tedd egy kivajazott kuglóf formába, a két végét pedig nyomkodd össze.
  7. 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.

Ne ijedj meg, ha megreped a tészta, mert ennek meg is kell repednie! :)

kugl.jpg

 

III. Házi szaloncukor – igazi kézműves a fára

Otthon szaloncukrot készíteni időigényes dolog, de vágj bele idén te is bátran, ha már eleged van a bolti silány minőségű és irreálisan drága termékekből.

A fára kerülő édességet remek móka gyerekekkel is elkészíteni, ráadásul így azt is pontosan tudod, hogy mi került bele! :)

Narancsos-marcipános szaloncukor

Hozzávalók (20-25 db-hoz):

  • 20 dkg hámozott, darált mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 1 mk keserűmandula-aroma
  • narancslikőr (gyerekbarát verziónál helyettesítheted narancslekvárral vagy narancslével)
  • (kezeletlen) narancs reszelt héja
  • kandírozott narancshéj, apróra vágva
  • 20 dkg étcsokoládé (legalább 60% kakaótartalmú), 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. Keverd el a darált mandulát a porcukorral. Add hozzá a keserű mandula aromát, és ízlés szerint a kétféle narancshéjat, majd adagold hozzá fokozatosan, nagyon apránként a narancslikőrt, amíg gyúrható, formázható masszát kapsz.
  2. Formázd meg a szaloncukrokat, majd mártsd egyesével a vízgőz felett olajjal együtt megolvasztott csokiba. Rácsra, vagy sütőpapírra téve hagyd alaposan megdermedni a csokit, majd pedig csomagold be selyempapírba.

szaloncuk.png

 

Ha tetszett valamelyik recept, készítsd el te is, és oszd meg velünk Facebookon hogy sikerült! 

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek! :)

Eszti

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeandgorgeous.blog.hu/api/trackback/id/tr8812016829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása