A Csokoládia története
A vállalat megalkotói rövidebb időt kint töltöttek Németországban, ami nagy inspirációs forrást jelentett számukra, hiszen itt találkoztak először a hazai édességboltok jellegétől elrugaszkodó, hangulatos csokoládézókkal. Hazatértük után az életük más vágányba terelődött, így akkor még nem tudtak hódolni csokoládé-szenvedélyüknek, azonban 2009-ben újabb lendületet kaptak, ezután pedig már megállíthatatlanok voltak. 2009 nyarán csokoládéboltot nyitottak egy párral közösen, majd a nagy „dobásra” való hosszú felkészülés után, 2010-ben megnyíltak a Csokoládia kapui. A Csokoládia a mai napig minőségi alapanyagokból készíti lélegzetelállító kézműves csokoládékölteményeit. Termékpalettájában fellelhetőek táblás csokoládék, csokoládé figurák és bonbonok is, ezen felül saját recept alapján készült forrócsokoládéval és kávékoktéllal várják a betérő vendégeket. Magával a csokoládézóval az a céljuk, hogy megteremtsenek egy kis „csokoládé világot”, ahol a vendégek családias környezetben, tartalmas beszélgetések mellett fogyaszthatják az ízletes csokoládékreációkat. (csokoladia.hu)
Az olvasottak után alig vártam, hogy részese lehessek a csokoládézó nyújtotta élménynek, így magas előzetes elvárásokkal indultam el a Csokoládia kínálatának kóstolására. Nem kellett csalódnom!!! :)
A kóstolás
Megmondom őszintén, hogy kezdeti nehézségekbe ütköztem, hiszen nem volt egyszerű rátalálnom a csokoládézóra. A 4-es metró Újbuda központi megállójától ugyan pár száz méterre helyezkedik el az üzlet, de egy nagyon csendes, pici, eldugott utcában bújik meg, a forgalomtól elszigetelve. Ezzel be is mutattam az egyetlen negatívumot, amit tapasztaltam a Csokoládiával kapcsolatban, mert ami ezután jött, elfeledtetett velem minden nehézséget…
Betérve a helységbe azonnal megéreztem az ínycsiklandozó illatot, amitől az ember joggal érezheti úgy, hogy egy kis „csokoládé-világba” csöppent bele éppen. Ahogy végigpásztáztam az üzletet, azonnal megakadt a figyelmem a bejárattal szemben elhelyezkedő hatalmas, régies hatású bútoron, amelyen rengeteg csokoládéféleség sorakozott fel. Látszott, hogy ezek a dekoratívan becsomagolt termékek arra várnak, hogy az emberek megvegyék őket, és valamilyen neves alkalomra meglepjék velük ismerőseiket. Ezután megpillantottam azon bonbonok kínálatát, amelyeket azonnali fogyasztásra vagy elvitelre, tömegre kimérten árul az üzlet. Ezen kívül egy falra függesztett tábla árulkodott arról, hogy a csokoládézó saját készítésű forrócsokoládét és kávét is kínál a betérő vendégek számára.
A helység pici, de nagyon hangulatos. Apró mécsesek égtek az asztalokon, meghitt légkört teremtve ezzel a mély beszélgetésekhez. A kiszolgáló személyzet kedvessége és figyelmessége is lenyűgözött, sőt segítőkészségükről is tanúbizonyságot tettek, amikor válaszoltak a csokoládékkal kapcsolatos kérdéseimre.
A korábban meglátogatott Szamos csokoládézóval nagyon nehéz összehasonlítani a Csokoládiát, hiszen egészen más méretekről és reputációról beszélhetünk. Ennek ellenére azt mondanám, hogy a Csokoládia kínálta ízvilágban utoléri a Szamos termékeket, továbbá a kiszolgálás minősége is nagyon hasonló, magas színvonalú. Különbséget a két hely hangulatában vélek felfedezni, amíg a Szamos elegáns, emelkedett légkört teremt cukrászdáiban és csokoládézóiban, addig a Csokoládia családias, meghittebb légkörrel várja a vendégeket.
Csak ajánlani tudom mindkét helyet, ha tehetitek, mindenképpen látogassátok meg őket! Személy szerint a Szamost inkább valamilyen neves esemény megünnepléséhez ajánlanám, míg a Csokoládia tökéletes lehet egy randevú helyszínének a borongós, téli délutánokon :)