Handmade & Gorgeous

IPA-k nyomában a Wesselényi utcában...

2016. november 02. - Handmade and Gorgeous

A belváros kevésbé forgalmas, de integráns részét képező Wesselényi utcában jártunk. Egy korábbi posztban írtunk is erről a helyről, amely a leginkább az egybefüggő söralátét borítás design-tól válik megjegyezhetővé. Ez a hely nem más, mint a Hops Beer Bar.

A sörcsapok mellett különböző hűtőszekrényekben különböző régiók sörei találhatók, így például jól elkülöníthetőek, az angol, skót, amerikai, a magyar kézműves sörök, valamint a német főzdék termékei.

A csapolt sörök kínálata változó, de általában biztos pont a skót BrewDog főzde ikonikus söre, a Punk IPA. Itt PET hordóban tárolják, ami szerintem nem annyira előnyös kóstoláshoz, mint a hagyományos fémhordós kiszerelés. Mivel ez az egyik legnépszerűbb IPA, ezért úgy gondoltuk, hogy összehasonlítjuk a skót főzde hasonló jellegű IPA söreivel.

Na, de mi is az az IPA?

Az IPA jelentése India Pale Ale és az utóbbi években vált ismerté a magyar közönség számára. Jellegzetessége a magasabb alkoholtartalom és az erős komlózottság, minek köszönhetően a sör megőrizte frissességét a XIX. századi Angliából Indiába tartó szállítási útvonalon. Az utóbbi időben az IPA a reneszánszát éli és számos kézműves főzde már elképzelhetetlennek tartja, hogy a repertoárjában ne szerepeljen ez a különlegesség.

A magas alkoholfoknak köszönhetően tehát három termék kóstolását tartottuk kivitelezhetőnek. Így esett a választás először is a Punk IPA-ra (alk.: 5,6%), amely egy könnyebb, friss, ugyanakkor klasszikus stílusú IPA, amely trópusi gyümölcsök ízeit követi éles, keserű finissel a főzésnél használt 6 különböző fajtájú komlónak (Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin) köszönhetően. Az IPA-kat általában talpas, tulipán formájú pohárban kínálják, de vannak külön e típusra fejlesztett, IPA poharak is.

 

Aki rákapott a komló ízére, és szeretné fokozni az élvezeteket, annak ajánljuk, hogy kóstolja meg az általunk is választott IPA-t a tételsorból, mely a BrewDog Jack Hammer (alk.: 7,2%) névre hallgat. Ennél a főzéskor 2 különböző alapkomló típust használtak (Centennial, Columbus), majd szárazon komlózták 3 más fajtával (Citra, Amarillo, Simcoe) –mindezt az átlagosnál jóval erősebb mennyiségben–. Ennek eredménye a kezdeti grapefruit, lime, trópusi gyümölcs és fenyő aromát kísérő elképesztő, de mégis kellemes keserű íz.

A bárban dolgozó szakember által is nyugtázva léptünk tovább a következő IPA fokozatra, az ugyancsak a BrewDog által főzött Hardcore IPA-re (alk.: 9,2%). Na, ennél ütősebbet nehéz lenne találni ebben a műfajban a hihetetlen mennyiségű komlónak (Centennial, Columbus, Simcoe főzve és szárazon) és a főzési eljárásból adódó magas alkoholfoknak köszönhetően. Ez a sötétebb, mély borostyán színű ital már az Imperial India Pale Ale kategóriába sorolható. Kesernyés fenyő, lédús narancs, karamell és toffee kavalkádja telíti el az ízlelő bimbókat és készteti a fogyasztót arra, hogy még többet akarjon ebből a csodálatos nedűből. 

 

A képzelet szárnyalásának azonban az észszerűség szab határt, mivel ekkora komlóélmény és alkoholfok után már nehéz különbséget tenni az egyes fajták között, illetve a különlegességek ára is meglehetősen borsos.
Maga a bár kicsi, de barátságos, a személyzet kedves és képzett. Minden sörről pontos leírást tudnak adni.

Ti jártatok már a Hops-ban? Ha igen, mi(ke)t kóstoltatok? :)

Kövessetek minket Facebookon és instagrammon, hogy még több infót gyűjtsetek a kézműves sörök lelőhelyeiről! :) ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://handmadeandgorgeous.blog.hu/api/trackback/id/tr7211926325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása